Rundhögda – lätt 7 km

Foto: Experience Grövelsjön

Turens karaktär: I huvudsak kalfjällstur där du stora delar av turen följer härligt porlande vattendrag och den fjällskog som du vandrar i består av underbart väderhärdade björkar.

Turens längd: ca 7 km

Total stigning:  ca 200 m

Speciellt för turen: Att du har utsikt redan vid parkeringen. Den vackra björkskogen samt de porlande vattendragen.

Att tänka på/tips: Om du vill utöka turen så gör du en avstickare upp på toppen Rundhögda.

Straxt efter att du kommit in på den stora vandringsleden från Svukuriset ligger en liten källa. Följ vattnet 20 m nedströms så hittar du en underbar liten rastplats med utsikt västerut.

Rekommenderad karta: Fjällkartan w 51 Höjdkurvor, ekvidistans 10 m

Vandringsbeskrivning

Börja med bilfärd in i norge på väg 221. Ca 5 km efter norska gränsen på högsta punkten ligger en stor parkering på högersidan.

Från parkeringen följer du trampade stigar mot NO. Dessa ansluter till en grusväg som du sedan följer upp på fjället. När en bäck passerat under vägen går du ca 200 m till innan det kommer en tydlig stig ut på fjället. Följ stigen till den ansluter till bäcken som leder dig in mellan Rundhögda och Lifjället. Här är fina små fall och forsar och mängder med bra pausplatser.

När du följt bäcken till dess källor håller du mer västerut för att ansluta till nästa bäck som leder dig ner till den stora markerade vandringsleden och åter till parkeringen.