Gröthogna medel/svår 16 km

Turens karaktär: Lättvandrad stig och grusväg i dalgången.  Vandringen över trädgränsen upp på fjället går i storblockig terräng.

Turens längd: ca 16 km

Total stigning:  ca 700 m

Speciellt för turen: Den fantastiska utsikten från toppen över omkringliggande fjäll och vattendrag.

Att tänka på/tips:  Se till att boka båttransport som ger dig tillräckligt med tid att ta dig upp och ner. Välj en dag med bra väderprognos då det inte finns tydliga stigar på berget. Håll koll på klockan när du går upp så att du har god tid att vandra ner igen.

Rekommenderad karta: Fjällkartan w 1. Höjdkurvor, ekvidistans 20 m

Vandringsbeskrivning

Boka båt över Grövelsjön ( M/S Sylöra trafikerar sjön på tidtabell ). Läs mer

Turen till Gröthogna går samma färdväg upp som ner. Med start från Bryggan i Sylen vandrar du skyltad stig mot Grötådalen. Längs vägen/stigen vandrar du förbi gårdarna Sylseth, Rywang och Sylen. På vandringen passerar du två broar över vattendragen Grövelån och Röa. Vid den senare finns fina tältplatser om du vill ta god tid på dig och bli kvar över natten.

När stigen närmar sig trädgränsen är det dags att vika av upp mot toppen. Följ sedan enklaste väg upp. Ta det lugnt, stanna och vänd dig om ett par gånger och njut av den utsikt som ökar för varje meter stigning. Väl på toppen finns ett ganska stort röse och det brukar vara lätt att hitta en läsida för vinden. Toppen är stor och flack så det är värt att gå runt lite och titta på utsikten